Staalgoed handel B.V.
search

3 interessante feiten over betonijzer

06-09-2017 | J. van Wijngaarden

Beton komen we op talloze plekken tegen en bij verschillende bouwwerken, groot en klein. Met name de hardheid van beton, de relatief lage prijs en de duurzaamheid maken het tot geliefd bouwmateriaal. Toch kan het in sommige gevallen voorkomen dat beton alleen niet voldoende kan opvangen als dat noodzakelijk wordt geacht. Gelukkig zijn er in zulke gevallen diverse oplossingen zoals betonwapening. Hierbij wordt in het beton wapening aangebracht waarmee het beton van extra stevigheid wordt voorzien. Om je hierover meer te leren, bespreken we hieronder 3 interessante feiten over betonijzer.

1. Betonijzer zelf?

Beton, betonijzer en gewapend beton; er bestaan veel verschillende termen rondom beton en ze betekenen vaak net even iets anders. Beton is het basismateriaal dat gebruikt wordt. Vervolgens kan daarin wapening aangebracht worden in de vorm van staven, matten of geprefabriceerde korven. Dit noemen we betonijzer of betonstaal. De matten, netten en korven worden gemaakt door staven aan elkaar te lassen. Binnen deze wapening is het van belang dat het betonijzer de juiste dikte heeft en dat het voldoet aan de gestelde normen. 

3 interessante feiten over betonijzer

2. Functie van betonijzer

De reden dat wapening een juiste dikte en grootte dient te hebben, rust in de functie van betonwapening. Beton zelf vangt namelijk de drukkrachten op die een bouwwerk uitoefent. Betonwapening zorgt ervoor dat ook de trekkrachten voldoende worden opgevangen. Van de exacte richtlijnen zijn wettelijke eisen opgesteld waaraan een ieder zich dient te houden binnen bouwwerkzaamheden. Door het beton te voorzien van deze eisen, kan gegarandeerd worden dat het beton voldoende stevigheid bezit tegen de verschillende trekkrachten. Daarmee wordt immers ook de duurzaamheid gewaarborgd.

3. Eeuwenoud

Het gebruik van beton is niet iets van de laatste eeuwen. Zelfs de Romeinen gebruikten in hun tijd al een soortgelijk bouwmateriaal zoals beton. Omdat men in die tijd niet beschikten over de mogelijkheden van betonstaal wapening, probeerden de Romeinen het beton op andere manier te voorzien van extra stevigheid om de trekkrachten te verminderen. Mede door het maken van boogconstructies lukte dit. Op die manier slaagden de Romeinen er lang geleden al in om immense en wonderbaarlijke bouwwerken te voltooien.

Zoals je ziet heeft beton en met name betonwapening, nogal wat om handen. Indien je op zoek bent naar een professionele partner die je kan voorzien van betonijzer en wapeningsstaal, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen met eventueel advies en bekijken graag naar wat we voor je kunnen betekenen.

Direct contact opnemen