Staalgoed handel B.V.
search

3D-model wijkt af van 2D tekeningen

08-01-2024 | M.E. de Jong

“Ik heb mijn constructieve tekeningen geüpload. En nu krijg ik een 3D model van jullie dat er anders uitziet, dan ik had verwacht.”
Dat kan inderdaad voorkomen. De klant heeft een constructeur ingeschakeld om een berekening en 2D tekeningen te laten maken. Dit is de informatie die bij ons wordt aangeleverd.
En vervolgens sluit ons 3D model niet aan bij de verwachtingen. Dat lijkt raar. Toch is het heel logisch. We leggen graag uit hoe dit kan.

Schakel tussen 2D en praktijk

We wijken soms af van wat de constructeur heeft getekend, maar deze afwijkingen zijn altijd van praktische aard, zonder verdere effecten voor de constructie.

Wij zijn namelijk geen constructeurs, maar fungeren we als de schakel tussen de 2D-tekeningen en de praktijk. Letterlijk, doordat we de tekeningen uitwerken tot gedetailleerde 3D-modellen, die worden omgezet naar alle benodigde (maat)producten.

Tilbaar, verplaatsbaar en maakbaar

Bij het tekenen houdt een constructeur niet altijd rekening met de praktische verwerking. Een product kan bijvoorbeeld te groot of te zwaar worden om te tillen. Betonstaal.nl splitst het dan op in kleinere onderdelen, waardoor het praktischer wordt. We nemen ook de specificaties van de machines voor het verwerken van wapeningsstaal in overweging en weten precies wat machinaal mogelijk is. Daarnaast moet het materiaal ook vervoerd kunnen worden; een lengte van 20 meter past nu eenmaal niet op een wagen.

Interpretatieverschillen

2D-tekeningen zijn vatbaar voor interpretatieverschillen en bieden verschillende perspectieven. Dit gebrek aan eenduidigheid leidt tot verschillende oplossingen om dezelfde 2D-tekeningen naar 3D om te zetten. Tijdens het tekenproces kiezen we de oplossing die naar ons idee het beste werkt voor uitvoering op de bouw en ook aan de constructieve eisen voldoet.

Klant en Betonstaal.nl

Het komt voor dat een klant tekeningen ontvangt van de constructeur en specifieke oplossingen in gedachten heeft. In het 3D-model worden echter andere oplossingen gebruikt. De oplossingen in het 3D-model via RebarAssist (3D viewer) zijn correct en tasten het constructieve ontwerp niet aan. De trekkracht van de wapening in de fundering blijft altijd gelijk aan het ontwerp van de constructeur.

Heb je vragen naar aanleiding van het 3D-model dat je hebt ontvangen? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact opnemen

Optimaal inzicht met de RebarAssist

Met onze RebarAssist zie je precies hoe de wapeningsconstructie in detail is opgebouwd en hoe je de wapening monteert.

Zo heb je vanaf het bestellen meer zekerheid, optimaal gebruiksgemak en is je project makkelijk en efficiënt uitvoerbaar.

Bij elke uitwerking van een bouwproject leveren wij een gratis 3D model bij de offerte. Je kunt het model bekijken met onze RebarAssist.

 

Offerte aanvragen
3D-model wijkt af van 2D tekeningen - Optimaal inzicht met de RebarAssist