Staalgoed handel B.V.
search

Betonstaal omzetten van imperiale maten (VS) naar Europese metrische maten

15-02-2024 | M.E. de Jong

Soms ontvangen we projecten waarbij de diameters van het betonstaal worden weergegeven in imperiale diameters (VS diameters). Voor deze projecten zetten we de imperiale diameters om naar metrische eenheden. Onder deze tekst kun je de tabel eenvoudig downloaden.

#

De Amerikaanse/imperiale maatvoering voor wapeningsstaven geeft de diameter aan in eenheden van 1⁄8 inch (3,2 mm) voor staven van maat #3 tot #18. Waarbij #8 gelijk is aan 8 x 1⁄8 inch = 8⁄8 inch, oftewel 1 inch (25 mm) diameter.

Sommige imperiale maten zijn niet beschikbaar zoals bijvoorbeeld #12-13, en #15-17.

Het "#" symbool staat voor het nummerteken. Met andere woorden, "#6" betekent "nummer zes". Het gebruik van het "#" symbool is gangbaar voor Amerikaanse maten, maar soms wordt ook "No." gebruikt.

Vervangen van imperiale maten voor metrische eenheden

Wanneer Amerikaanse/imperiale maten voor wapeningsstaven worden gebruikt op de tekening, terwijl er in het project metrische wapeningsstaven gebruikt dienen te worden, dan wil je de maten omzetten. Hoe pak je dat aan?

Eerst een praktijkvoorbeeld om het wat duidelijker te maken. Wanneer je kijkt in de tabel bij #9 dan wordt “soft metric” No.29.  “Hard metric” wordt het D32. Dit is namelijk een metrisch beschikbare wapeningsdiameter.

Soft metric

Wanneer je de imperiale diameter (#) omzet naar de metrische maat van de wapeningsstaaf (No.) dan noem je dat de soft metric. Er is meestal geen staaf beschikbaar met als diameter letterlijk het aantal millimeters dat er staat in de kolom van de VS nominale diameter omgezet naar de metrische waarde in mm.

Hard metric

De staven waarnaar je daadwerkelijk converteert, dus de beschikbare metrische maten dat is de ‘harde conversie’ ook wel ‘hard metric’ genoemd.

Wanneer je een hogere beschikbare wapeningsdiameter kiest, dan maak je de veilige keuze.

Handige tabel

Voor het omzetten van imperiale diameters naar het metrische systeem hebben we een tabel ontwikkeld, zodat we niet per project hoeven te berekenen wat er staat.

Deze tabel stellen we graag ter beschikking. Je hoeft je mailadres niet achter te laten om de tabel te downloaden. Voel je vrij om deze ook te delen met anderen die er profijt van kunnen hebben.

Download de tabel voor het omzetten van imperiale maten (VS) naar (Europese) metrische maten