Beugels, ook wel bekend als wapeningsbeugels, zijn een belangrijk element in een wapeningsontwerp. Ze worden gebruikt om betonnen elementen te versterken en ervoor te zorgen dat de constructie bestand is tegen belastingen en spanningen. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende soorten beugels in wapening: 2-snedige, 3-snedige, 4-snedige beugels en meersnedige beugels. En wat verstaan we eigenlijk onder samengestelde beugels? Echt intrigerend klinkt het niet, maar het blijkt een bron te zijn van misverstanden. We duiken in dit grote mysterie. Alvast een tip van de sluier. Het aantal snedes speelt een cruciale rol in de benaming van de beugels.
2-snedige beugels zijn de meest voorkomende vorm van wapeningsbeugels. Bij een dwarsdoorsnede van een 2-snedige beugel, zul je twee ‘snedes’ moeten maken in de wapeningsstaaf. Hierbij gaan we uit van de staanders. Dus de haken aan de beugel rekenen we niet mee.
Hetzelfde geldt voor een 3-snedige en 4-snedige en meersnedige beugels. Het aantal ‘sneden’ dat wordt gemaakt in een dwarsdoorsnede van de wapeningsstaaf bepaalt de naam.
4-snedige beugels kunnen soms bij de producent volledig gefabriceerd worden. Dit heeft als voordeel dat de beugel direct de juiste afmetingen heeft. Soms wordt de keuze gemaakt om dat niet te doen of soms kan het simpelweg niet. Er worden dan twee beugels gebruikt om in de productie locatie of op de bouwplaats een samengestelde 4-snedige beugel te maken. Er wordt dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van twee 2-snedige beugels die door de overlap vier snedes zullen hebben bij een dwarsdoorsnede. In het eindresultaat is het een samengestelde 4-snedige beugel. Dit wordt ook weleens een dubbele beugel genoemd op tekening.
Door gebruik te maken van meerdere beugels kun je op die manier niet alleen 4-snedige samenstellen, maar ook beugels met meer snedes dan vier. Op die manier creëer je bijvoorbeeld 6-, 8-, of 10 snedige beugels.
Kortom, cruciaal bij de benaming is niet alleen het aantal snedes, maar ook de totstandkoming bij de productie. Daarnaast is bij een samengesteld product ook de plaatsing onderling van invloed op de benaming.