Staalgoed handel B.V.
search

Betonmatten, wat zijn de mogelijkheden?

10-11-2017 | J. van Wijngaarden

Om beton te wapenen worden er meestal matten gebruikt die zijn vervaardigd uit staal. Dit zijn de zogenaamde betonstaal matten. Deze matten bestaan uit staven die aan elkaar worden gelast. Zo ontstaat er een soort net met mazen die in grootte kunnen verschillen. Ook de dikte van het gebruikte staal kan verschillen. Wapening moet de juiste dikte en grootte hebben in verband met de functie van betonwapening. Beton zelf vangt namelijk de drukkrachten op die een bouwwerk uitoefent. Betonwapening zorgt ervoor dat ook de trekkrachten voldoende worden opgevangen. Wat zijn nu precies de mogelijkheden voor betonmatten?

Prefab betonmatten

Betonmatten zijn leverbaar in diverse maten en diktes. Standaard bouwstaalmatten, zoals BEC, PS en P matten zijn welbekend binnen de bouwwereld. Er wordt sinds jaar en dag met deze standaard bouwstaalmatten gewerkt. Doordat deze standaard wapeningsnetten bij velen bekend en doorgevoerd zijn, is de verkrijgbaarheid erg goed en zijn de prijzen gunstig. Er kan in massa geproduceerd worden en ze zijn altijd op voorraad.

Betonmatten, wat zijn de mogelijkheden?

Betonmatten op maat

Soms zijn standaard matten niet mogelijk. Betonstaal biedt je dan de mogelijkheid om betonstaal op maat te maken. De voordelen van matten op maat zijn dat je geen overbodig wapeningsstaal overhoudt. Het past precies en daardoor is het goed en efficiënt te verwerken en leggen op de bouwplaats. Bovendien is de maatvoering af te stemmen op transportmogelijkheden.

Hoeveel betonmatten zijn nodig?

Het bepalen van het juiste aantal en type bouwstaalmatten voor vloerwapening is afhankelijk van verschillende zaken, zoals onder meer van de diameter van de wapening, de toegankelijkheid van de bouwplaats en de wijze van transport. Weet je de vloeroppervlakte? Bereken dan met de bouwstaalmatten calculator het benodigde aantal.

De productie

Betonmatten worden gemaakt van betonijzer. Dit betonijzer wordt weer gemaakt van oude metalen uit onder meer oude auto’s, koelkasten of hekwerken. Deze oude metalen worden bij een hoogoven extreem verhit. Uit de daaropvolgende chemische reacties ontstaat vloeibaar staal. Dit vloeibare staal wordt omgevormd tot rechthoekige lange staven. Deze staven worden vervolgens opnieuw verhit en door krachtige rollen gevormd tot de gewenste diameter betonijzer staven. Deze staven kunnen weer verder verwerkt worden tot onder meer betonmatten.

Heb je specifieke wensen over de mogelijkheden van op maat gemaakte betonmatten? Of wil je weten of de betonmat die je nodig hebt in de prefab mogelijkheden zit, of dat een op maat gemaakte oplossing nodig is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Direct contact opnemen