Staalgoed handel B.V.
search

Betonnetten op maat, een update

12-12-2019 | W. van Wijngaarden

In 2015 schreven we een blog met als titel “Betonnetten op maat, de toekomst?” Nu, enkele jaren later, kunnen we concluderen dat het vraagteken een uitroepteken had mogen zijn. De productiecapaciteit van betonnetten op maat is toegenomen en ze worden steeds meer besteld.

De ontwikkeling van bouwstaalmatten op maat
Robots hebben hun intrede in wapeningscentrales gedaan en de machines zijn krachtiger en slimmer gemaakt. Ook de software om deze machines aan te sturen ontwikkelt zich in een snel tempo, waardoor er steeds sneller en efficiënter geproduceerd kan worden. Door de combinatie van slimme machines en goed ontwikkelde software zijn betonnetten op maat (ofwel pasmatten, pasnetten, speciaalmatten, speciaalnetten) toegankelijker en betaalbaar geworden. Ook voor kleine partijen matten is dit steeds interessanter.

Bouwstaalmatten op maat (foto Progress)

De voordelen van bouwstaalmatten op maat
Ten opzichte van de standaardmatten zoals BEC, PS en P-matten hebben de betonnetten op een maat een aantal voordelen. Ten eerste is er minder materiaal nodig, alleen wat daadwerkelijk nodig is wordt geproduceerd in een gecontroleerde omgeving. Naast dat er minder afval is, zorgt het op maat maken ook voor minder knip-, buig- en vlechtarbeid op de bouwplaats. Dit komt de veiligheid ten goede. De matten zijn eenvoudig te monteren wat ook nog eens tijdwinst oplevert. Er zijn allerlei denkbare maten mogelijk en zo kan de wapening zo efficiënt mogelijk worden ontworpen en berekend. Het is zelfs mogelijk verschillende diameters binnen één mat de verwerken. Tot slot kunnen de matten zo ontworpen worden dat ze voldoen aan de tilnormen waardoor er minder tilhulpmiddelen ingezet hoeven te worden.

Hebben matten op maat ook nadelen?
Standaardmatten zijn vaak direct uit voorraad leverbaar, maar om deze matten op de bouwplaats te krijgen spelen er natuurlijk nog meer logistieke factoren een rol. De levertijd van standaardmatten is 2-4 werkdagen. De betonnetten op maat kunnen tegenwoordig vlot geproduceerd worden en wij houden een levertijd van 4-6 werkdagen aan. Op het eerste gezicht zijn de matten op maat duurder, maar als je naar het gehele proces kijkt valt dit eigenlijk best mee. Er zijn immers minder arbeidskosten en er zijn minder tilhulpmiddelen nodig. Ook is afname van een minimale hoeveelheid of minimaal gewicht niet meer noodzakelijk.

Veranderingen afgelopen jaren
In vergelijking met 2015 zijn er meer mattenlasmachines op de markt gekomen. Naar schatting is de productiecapaciteit in het land met ca. 30% toegenomen. Hierdoor zijn betonnetten op maat toegankelijker geworden en worden ze meer in ontwerpen van wapening meegenomen. Dat merken wij aan de verkopen; het aandeel van matten op maat is significant toegenomen.

Bouwstaalmatten op maat

Bereken eenvoudig de prijs op Betonstaal.nl
Wij kunnen matten op maat leveren met een maaswijdte vanaf 50 mm en met de diameters 6, 8, 10 en 12 mm. De totale afmeting van een mat is in principe maximaal 6000 mm bij 2400 mm, maar voor specifieke en afwijkende maten kan altijd contact met ons opgenomen worden. Op de website kun je zelf eenvoudig invullen waar de mat op maat aan moet voldoen. Als je alles hebt ingevuld, zie je direct de prijs. Dit is uniek!

Wij ontwerpen jouw wapening
Heb je tekeningen van je bouwproject maar weet je nog niet precies hoe de matten moeten zijn? Je kunt bij ons ook je tekeningen aanleveren via het contactformulier of doe een bouwpakket-aanvraag. Dan ontwerpen wij de wapening waarbij we veelal matten op maat toepassen.

Direct contact opnemen