Staalgoed handel B.V.
search

Codetaal op betonstaal

05-05-2020 | W. van Wijngaarden

Bij het  bouwen moeten bouwproducten gebruikt worden die voldoen aan nationale en Europese codes en normen. Op de producten en in certificaten wordt allerlei informatie gegeven over gebruikte materialen, productnorm, producteisen, identificatie en producent. Dit geldt dus ook voor betonstaal. Op het betonstaal wordt in een “codetaal” aangegeven waar en door wie het is gemaakt. Hieronder leggen we je uit hoe je die codetaal kunt ontcijferen.

Afkomst van het betonstaal aflezen met het walsmerk

Op het betonstaal staat door middel van een walsmerk aangegeven wat het kenmerk is van de staalsoort, in welk land het betonstaal vervaardigd is en van welke producent het afkomt. Hierdoor kun je voordat je het geleverde betonstaal gaat verwerken altijd checken waar je betonstaal vandaan komt. Bovendien weet je zeker, wanneer het walsmerk in het KIWA boekje Betonstaal aanwezig is, dat het voldoet aan de Europese betonstaalnorm.  De herleidbaarheid van het betonijzer is ook van belang wanneer er een gebrek of schade aan een bouwwerk is.

Codering wapeningsstaal ontcijferen

Betonijzer moet worden voorzien van een onderscheidend walsmerk op onderlinge afstand van ongeveer 1 m. Lees het op volgende manier af:

Staalsoort

Door middel van verdikte dwarsribben op het betonstaal wordt het walsmerk aangebracht. Ten eerste zie je twee verdikte dwarsribben, dit geeft aan dat het om de staalsoort B 500 gaat (B= betonstaal, 500= vloeigrens).

Land van productie

Na die twee verdikte dwarsribben, kun je het aantal normale dwarsribben tellen tot aan weer een verdikte dwarsrib. Het aantal normale dwarsribben geeft aan uit welk land het staal komt:

Land

Aantal ribben

Duitsland, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland

1

België, Luxemburg, Nederland

2

Frankrijk, Hongarije

3

Italië, Malta, Slovenië

4

Engeland, Ierland, IJsland

5

Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Estland, Letland, Litouwen

6

Portugal, Spanje

7

Griekenland, Cyprus

8

Overige landen

9

 

Producent

Tot slot wordt de producent aangegeven. De producenten hebben per land een nummer wat wordt weergegeven met de dwarsribben. Heeft de producent een nummer tussen 1-12, dan is dat het aantal normale dwarsribben tussen twee verdikte dwarsribben in. Heeft de producent een hoger nummer dan 12, dan wordt een verdeling volgens het decimale stelsel toegepast. Bijvoorbeeld twee normale dwarsribben tussen twee verdikte ribben en vervolgens vier normale ribben tussen twee verdikte ribben maakt 24. 

voorbeeld codering wapeningsstaal Frankrijk

Figuur 1 Voorbeeld codering wapeningsstaal

voorbeeld codering wapeningsstaal Spanje
Figuur 2 Voorbeeld codering wapeningsstaal volgens decimale stelsel

Overzicht alle gebruikte coderingen

Naast bovengenoemde coderingen, wordt er ook nog gebruik gemaakt van verdikte langsribben, stippen, verdikte vierkante vlakken en cijfers. Kijk voor een volledig overzicht van de coderingen van de verschillende KOMO-gecertificeerde producenten van betonstaal in het Kiwa betonstaalboekje.

Andere coderingen wapeningsstaal buiten Europa

Bovenbeschreven coderingen gelden voor betonstaal wat in Europa wordt verwerkt. In bijvoorbeeld Amerika en Australië worden andere manieren van coderen op betonstaal gebruikt. Daar worden letters en cijfers in het staal gewalst.

Waarom bestel je betonstaal bij ons?

Al het betonstaal wat Betonstaal.nl levert, voldoet aan de prestatie eisen van Nederlandse productnorm NEN 6008:2008+A1:2020 (deze norm vervangt sinds 01-02-2020 de NEN6008:2008) en de Europese betonstaalnorm NEN-EN 10080:2005. Daarnaast heb je veel bestelgemak bij ons:

  • Je kunt direct een offerte aanvragen voor jouw project.
  • Je kunt de wapening als bouwpakket uitgewerkt en geleverd krijgen.
  • En je kunt zelf betonijzer op maat bestellen binnen 3 stappen: kies de vorm, geef de afmetingen/hoeken en bereken je prijs!

Deze informatie is met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Mochten er desondanks onjuistheden of onvolkomenheden is voorkomen, dan aanvaardt Betonstaal.nl geen aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen hiervan.

Direct contact opnemen