Wil je gaan aanbouwen aan je bestaande woning, dan is een goed begin het halve werk. Zorg daarom voor een juiste fundering.
Om te beginnen is het aan te bevelen de sterkte van de gewenste aanbouw te laten calculeren door een constructeur. Met deze berekening en tekening, waarop onder andere de wapening staat ingetekend, kun je aan de slag.
Na het nodige graaf en eventuele heiwerk, dit volgt uit het constructierapport, kan er begonnen worden met het maken van de bekisting. Bij een aanbouw wordt hiervoor vaak een EPS-bekisting gekozen. Deze bekisting is makkelijk te transporteren en eenvoudig en snel aan te brengen.
De breedte en hoogte van de wapeningskorven is afhankelijk van de benodigde funderingsbalk. De meest voorkomende funderingsbalk doorsnedes voor een aanbouw zijn:
De wapening voor de funderingsbalken, ofwel wapeningskorven, is veelal verkrijgbaar in standaard korven met de afmetingen van 3, 4, of 6 meter. Ook maatwerk is tegenwoordig, door de nieuwste technieken eenvoudig en gunstig te realiseren.
Het onderling verbinden van de wapeningskorven kan met koppelstaven en de hoeken schuif je eenvoudig in elkaar d.m.v. verschillende uiteindes van de korven.
Om ervoor te zorgen dat het betonstaal op de juiste plaats blijft zitten tijdens het betonstorten, worden de losse staven of prefab elementen aan elkaar verbonden met vlechtdraad.
Voor de vloerwapening van de fundering worden bouwstaalmatten gebruikt. Vaak is de gevraagde wapening voor een vloer ø6mm of ø8mm met een maaswijdte van 100x100 of 150x150.
Afhankelijk van de vloerdikte wordt er 1 laag of worden er 2 lagen bouwstaalmatten aangebracht. Vloeren met een vloerdikte tot en met ca. 120mm zijn vaak met 1 laag bouwstaalmatten. Dikkere vloeren vanaf ca. 150mm zijn meestal voorzien van 2 lagen bouwstaalmatten.
Bij 2 lagen bouwstaalmatten worden supportliggers gebruikt om de bouwstaalmatten op de juiste hoogte te krijgen.
Om betonrot te voorkomen worden dekkingsmaterialen gebruikt. Deze afstandshouders zorgen ervoor dat het betonstaal goed door het beton omsloten wordt.
Vaak wordt hier 35mm voor gekozen, dit zowel voor de korven als voor de vloerwapening.
Aan de zijkanten van de wapeningskorven worden kunststof ringen of pionnen gebruikt. De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Voor de juiste dekking van de vloerwapening zijn betonribben of stelblokjes te gebruiken. De richtlijn hiervoor is 2,5 ribben per 1m2 of 3 blokjes per 1m2.
Wanneer alle wapening is aangebracht en gecontroleerd, wordt het tijd om het beton te storten. Afhankelijk van de benodigde hoeveelheid kun je dit zelf maken, afhalen bij een betonstation of laten bezorgen door een betoncentrale.
Wanneer je na het lezen van dit artikel een offerte wilt aanvragen, compleet met 3D model van de wapening, vul dan het intakeformulier voor funderingen in. Heb je nog vragen over het maken van een fundering, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Wij kunnen de wapening ook voor je uitwerken!
Je krijgt dan: