Staalgoed handel B.V.
search

Handige rekentools en richtlijnen

20-09-2019 | W. van Wijngaarden

Twijfel je tijdens het bestellen hoeveel matten of afstandhouders je nodig hebt voor je bouwproject? Op Betonstaal.nl vindt je verschillende handige rekentools en richtlijnen. Zo kun je eenvoudig bepalen hoeveel je moet bestellen van een product. Hieronder vind je een overzicht van de producten waar richtlijnen voor te vinden zijn op de site.

De bouwstaalmatten calculator
Weet je de vloeroppervlakte van de ruimte? Dan kun je eenvoudig het benodigde aantal bouwstaalmatten berekenen met de bouwstaalmatten-calculator. Vul de oppervlakte, de diameter en de maaswijdte in en de calculator geeft je informatie over welk type bouwstaalmatten geschikt zijn, het benodigde aantal en de prijs per stuk. 

bouwstaalmatten calculator

Bereken het gewicht van betonstaal
Benieuwd naar het gewicht van het betonstaal dat je wilt bestellen? Om dit te bepalen kun je gebruik maken van onze rekentool. Vul de diameter en totale lengte van de staven in en met een druk op de knop weet je het gewicht van het betonstaal.

Formule voor aantal supportliggers
Met supportliggers, ook wel tralieliggers genoemd, kunnen in betonvloeren de betonstaalstaven of bouwstaalmatten op gewenste afstand van elkaar worden gehouden. Als je de oppervlakte weet van de vloer, weet je ook het aantal benodigde supportliggers door de volgende formule te gebruiken: oppervlakte (m2) x 0,85.

plaatsing supportliggers

Richtlijnen voor afstandhouders
Afstandhouders zorgen voor de juiste betondekking tussen de wapening en de bekisting. Er zijn afstandhouders in allerlei maten, vormen en materialen. Per soort afstandhouder of toepassing verschilt de richtlijn voor het aantal juiste afstandhouders:

  • Kunststof afstandhouders (ring en pion): 6 afstandhouders per 1000 mm wapeningskorf
  • Betonnen stelblokjes (klein) bij wapeningskorven: 3 blokjes per 1000 mm wapeningskorf
  • Betonnen stelblokjes (groot en klein) bij vloerwapening: 3 blokjes per 1m2
  • Betonnen stelribben: 2,5 stelribben per 1 m2
  • Lange lijzen (kunststof): gebruik de formule vloeroppervlakte (m2) x 0,85

Let er tijdens het bestellen op dat per type afstandhouder staat aangegeven hoeveel stuks er in een verpakking zitten. Het aantal varieert van 25 tot 500 afstandhouders.

Bodemplaat haringen gebruiken
Betonijzer haringen zijn geschikt om bodemplaten of verloren-bekistingen vast te zetten. Deze zijn te gebruiken in combinatie met alle bodem- en wandplaten. Bij gebruik van een Isobouw powerkist geldt de volgende richtlijn: 1 per bodemplaat en 2 per hoekstuk.

Neem contact op met Betonstaal.nl
Heb je toch nog vragen over de hoeveelheid benodigde materialen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!