Staalgoed handel B.V.
search

Hoe monteer ik bouwstaalmatten voor een vloer?

22-02-2022 | W. van Wijngaarden

Je hebt het helemaal bedacht. De vloer van die aanbouw ga je zelf maken. Dat kan je vast. Maar dan ga je toch twijfelen. Hoe pak ik dat aan met die stekken? Welke kant ga ik die opleggen? Geen nood, wij leggen het je helemaal uit in onze nieuwe instructievideo. Ook als je wel al ervaring hebt is het natuurlijk handig om eens te checken of het handiger kan.

Instructievideo bouwstaalmatten met stekken is opgepimpt

Sinds 2015 hebben we een video online staan hoe bouwstaalmatten met stekken te leggen voor een vloer. Dat is onze best bekeken video. Tijd voor een update! In de nieuwe video is meer uitleg en heeft een ander uiterlijk. Een uiterlijk dat past bij onze video’s  over wapeningskorven. De manier van de matten leggen is hetzelfde gebleven.

Dé vernieuwde video

arrow_right

Video 1. Montage van bouwstaalmatten met stekken.

Over matten met stekken leggen krijgen wij de meeste vragen, vandaar dat die de  hoofdrol hebben gekregen in de video. Er zijn ook andere manieren om je matten te leggen. Maar de manier die uitgelegd wordt in de video is de makkelijkste wijze om uit te leggen en te begrijpen. En natuurlijk is het gewoon een goede manier.

Waarom matten met stekken?

We hebben er al vaker over geschreven, maar het blijft een aandachtspunt. Voor een vloer is het aan te raden om matten met stekken te gebruiken. Het betonstaal van de matten moet elkaar overlappen. Dit is constructief nodig om te zorgen dat de trekkracht in het betonstaal wordt overgenomen door de bouwstaalmatten. Indien je bouwstaalmatten naast elkaar zou leggen (in plaats van op elkaar) en ze aan elkaar bindt, krijg je zwakke plekken in de bewapening van het beton. Het beton kan op deze plekken gaan scheuren. Om te voorkomen dat je veel lagen wapening krijgt door de overlapping, kun je het beste matten met stekken gebruiken. De tekening hieronder legt dat uit.

Uitleg over laslengte bouwstaalmatten
Afbeelding 1: Overlapping van matten met en zonder stekken.

Hoeveel moet het staal overlappen?

De overlappingslengte wordt ook wel de laslengte van de bouwstaalmatten genoemd. Je kunt ook losse staven gebruiken om matten aan elkaar te verbinden. De hoeveelheid laslengte hangt af van de diameter van het staal. Een globale richtlijn hiervoor is 50x de diameter van het staal. Maar als je matten met stekken koopt, hoef je daar niet over na te denken. De stekken hebben automatisch de goede laslengte.

Let op: nog een belangrijk aandachtspunt

Wanneer je na het kijken van de video er helemaal van overtuigd bent dat het je gaat lukken en je die matten daadwerkelijk gaat bestellen, let dan op de netto oppervlakte! In de product overzichten staan de totale afmetingen van de matten. Zo weet je precies hoe groot ze zijn. Maar door de stekken en het overlappen, is het netto oppervlakte kleiner. Dit vind je bij de specificaties van de matten. Da’s even wat lastiger rekenen, maar uiteraard hebben we daar ook een handige oplossing voor! Ga op de website naar de bouwstaalmatten calculator. Hier kun je gewoon invullen wat het oppervlak van je vloer wordt. Vervolgens krijg je een advies van het soort matten en de benodigde hoeveelheid. Hier wordt natuurlijk rekening gehouden met het netto oppervlak. Naast de bouwstaalmatten, helpt de calculator je ook met het vinden van supportliggers en stelblokjes. 

  • Onze bouwstaalmatten calculator houdt rekening met alle aandachtspunten:
    - het staal moet overlappen
    - matten met stekken hebben automatisch de goed laslengte
    - houdt rekening met de netto oppervlakte van de mat

Aan de slag!

Sta je na het kijken van de video te trappelen om te beginnen? Je kunt zelf een winkelmand vullen met bouwstaalmatten en direct bestellen. Maar je kunt je project ook door ons uit laten werken. Dan bepalen wij met onze wapeningskennis welk materiaal je nodig hebt en hoe je jouw project het beste aan kunt pakken. Dus neem vooral contact met ons op, we helpen je graag.

Direct contact opnemen