Traditioneel wordt wapeningsstaal bijeengehouden door het te binden met binddraad; dun staaldraad. Toch krijgen we regelmatig de vraag binnen of wapeningsstaal gelast kan worden. Begrijpelijke vraag, want lassen kan voordelen bieden, zoals efficiëntie en kostenbesparing.
Het antwoord is helaas geen simpel ja of nee. In dit blog zullen we het antwoord uiteenzetten of het lassen van wapeningsstaal een geschikte optie is en wat de overwegingen zijn bij het uitvoeren van deze techniek.
Er zijn al heel lang gelaste producten op de markt. Deze zijn machinaal of handmatig gelast onder gecontroleerde omstandigheden. Op die manier is de inbreuk op de trekkracht van de wapening minimaal. En uiteraard wordt dit ook in de fabriek regelmatig gecontroleerd door het doen van trek- en afschuifproeven. Bijvoorbeeld tijdens het produceren van korven en matten.
Op locatie is het moeilijker om een dergelijke gecontroleerde omgeving te creëren. Om de eigenschappen van het staal te kunnen behouden, is het essentieel om hiervoor een gecertificeerde lasser in te schakelen en om ook hier proeven uit te voeren om het behoud van trekkracht te kunnen controleren.
Bij het overwegen van het gebruik van lassen als alternatief voor het binden van wapeningsstaal, moet je je bewust zijn van de potentiële risico's. Het aanbrengen van een las in plaats van binddraad moet zodanig gebeuren dat het betonstaal zo min mogelijk wordt beschadigd door de warmte die tijdens het lassen wordt gegenereerd. De warmte-inbreng kan de mechanische eigenschappen, zoals treksterkte, van het betonstaal veranderen.
De hechtlas is een binddraad vervangende las. Deze heeft geen constructieve functie, maar dient om de wapening op zijn plaats te houden tijdens de montage en het storten van beton. Het behoud van de sterkte is van cruciaal belang.
Ja, het kan. Onder hele strikte voorwaarden, wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en procedures volgt om de sterkte en de duurzaamheid van de constructie te behouden.
Ons advies: zorg altijd voor een gecertificeerde lasser voor deze klus, met verstand van zaken om ervoor te zorgen dat de trekkracht en de constructieve waarde van de wapening behouden blijven. Anders loop je het risico dat de trekkracht van de wapening afneemt en de constructieve waarde ervan daalt.
Dit is geen risico dat je wilt lopen. Het lassen van wapeningsstaal is een techniek die potentiële voordelen biedt, zoals efficiëntie en kostenbesparing, maar het vereist nauwkeurige controle om de constructieve waarde van het betonstaal te waarborgen.
Het is essentieel dat de juiste procedures worden gevolgd en dat er voldoende garanties zijn voor de juiste uitvoering en voortdurende controle.