Staalgoed handel B.V.
search

Richtlijnen voor afstandhouders

Dekkingsafstandhouders zijn belangrijk voor de juiste betondekking. Zo gaat je bouwwerk langer mee en voorkom je betonrot. Laat je dus goed adviseren welke dekking nodig is voor je project. Vervolgens ga je bepalen welke dekkingsafstandhouders je nodig hebt en hoeveel. Ze zijn er namelijk in verschillende vormen, maten en materialen. Om je op weg te helpen geven we je hieronder een handig overzicht.

Betonnen stelblokjes

Betonnen stelblokje onder wapeningskorfDe kleine betonnen stelblokjes gebruik je onder korven van een (funderings)balk.

We hebben ze beschikbaar voor een dekking van 25 tot en met 55mm. Je gebruikt 3 blokjes per 1000mm korf.

 

 


Betonnen stelblokjes onder bouwstaalmatDe grote betonnen stelblokjes gebruik je als afstandhouders onder bouwstaalmatten van een vloer.

We hebben ze beschikbaar voor een dekking van 25 tot en met 100mm. Je gebruikt 3 blokjes per 1m2 vloerwapening.

 

 

Er zijn ook betonnen dekkingsafstandhouders met een klem of draad. Deze gebruik je bij wanden en aan de zijkant van een wapeningskorf bij het maken van een funderingsbalk.

De betonnen afstandhouders bij wanden zijn aan te raden boven de duo afstanhouders bij een agressieve omgeving (bijv. mestkelder).

 

Betonnen stelribben

Betonnen stelribben gebruik je als afstandhouders onder bouwstaalmatten van een vloer. Ze zijn  geschikt voor zowel zachte als harde ondergrond en zijn altijd groter dan 1 maaswijdte. Richtlijn aantal stelribben: 2,5 stuks per 1m2.

Betonnen stelrib onder bouwstaalmat

Ring en pion afstandhouders 

Ringsfafstandhouder op korfDeze kunststof afstandhouders bevestig je aan de korf voor de juiste dekking tussen de betonwapening en de bekisting.

De ringen gebruik je bij een harde bekisting (hout of staal) en zijn geschikt voor betonstaal van Ø4 tot en met Ø12mm.

De pionnen gebruik je bij een zachte bekistingen, zoals een EPS-kist of Powerkist en zijn geschikt voor betonstaal van Ø4 tot en met Ø16mm.

Voor beiden geldt een richtlijn van 6 per 1000mm wapeningskorf.

 

 

Lange lijzen

Lange lijzen zijn kunststof afstandhouders voor onder vloerwapening. Er zijn speciale lange lijzen voor een harde of zachte ondergrond. Ze hebben een lengte van 2000mm.
Voor het aantal benodigde lange lijzen geldt: vloeroppervlakte (m2) x 0,85.

Lang lijs

Duo afstandhouders

Duo afstandhouderDeze afstandhouders worder ook wel wandafstandhouders genoemd. Ze houden de twee wapeningsnetten in de betonnen wand op afstand van elkaar én zorden voor de juiste dekking tussen het wapeniningsstaal en de bekisting. Ze zijn geschikt voor betonstaal van Ø4 tot en met Ø12mm.