Staalgoed handel B.V.
search

Waarom RVS / Inox wapening?

19-06-2015 | A. van Wijngaarden

Betonstaal in combinatie met beton is de ruggengraat van veel bouwprojecten met grote voordelen ten opzichte van andere bouwmaterialen door de combinatie van goedkope grondstoffen, een veelzijdig product en hoge sterkte.

Een van de nadelen is dat bij beschadiging van het beton en invloeden van buitenaf er betonrot kan optreden. Verder is betonstaal magnetisch (wat soms niet gewenst is). Om wel de voordelen van betonstaal te benutten in een betonconstructie, maar de nadelen roest en magnetisch te voorkomen is er RVS / Inox betonstaal (ofwel roestvaste wapening) verkrijgbaar.

Roestvaste wapening

Roestvast betonstaal is niet afhankelijk van de betondekking (bescherming tegen roesten/betonrot) en is een eenvoudige oplossing als het beton wordt beïnvloed door een zoute omgeving (zoute zeewind, zeewater of strooizout). Ook is RVS / Inox wapening de oplossing in een omgeving van gevoelige apparatuur (ziekenhuizen, serverruimtes) waar magnetische velden niet gewenst zijn. Voor constructies waar een lange levensduur van wordt verwacht is RVS / Inox wapening ook een goede optie.

RVS / Inox wapening is een zeer economische en duurzame oplossing voor de bouw. De aanschafkosten van RVS / Inox betonstaal zijn hoger, maar eenmaal aangebracht is het onderhoudsvrij en vervallen de terugkomende onderhoudskosten. 

Toepassingsgebieden van roestvaste wapening zijn bijvoorbeeld:

  • Funderingen en muren van gebouwen of ruimtes met gevoelige apparatuur.
  • Betonherstel en betonrenovatie projecten.
  • De buitenste laag wapening bij kades en brugpijlers in de waterbouw.

De roestvaste wapening kan evenals betonstaal geknipt, gebogen en gelast worden. De laspunten dienen te worden na behandeld om roestvorming tegen te gaan. Bij het verwerken op de bouwplaats wordt roestvast vlechtdraad gebruikt.

Direct contact opnemen