Staalgoed handel B.V.
search

Wat is BIM?

19-03-2024 | ME de Jong

De opvatting leeft dat 3D hetzelfde is als BIM. Betonstaal.nl doet natuurlijk veel met 3D. Dus de hoogste tijd om eens in BIM te duiken. Nee, BIM is niet hetzelfde als 3D. 3D past wel mooi in BIM. Dat leggen we stapsgewijs uit in dit artikel.

De keten in de bouw is lang. Opdrachtgever, architect, constructeur, allerlei adviseurs, aannemers, ijzervlechters en zo verder. Iedere partij draagt bij binnen het eigen stukje van de keten. En communiceert vaak binnen dat deel van het proces. Vervolgens wordt het overgedragen aan de volgende partij en gedurende het bouwproces is de kans op miscommunicatie en daarmee bouwfouten natuurlijk groot.

Wat is BIM?

Bouw Informatie Model (Building Information Modeling), ook wel bekend als BIM, gaat verder dan ‘gewone’ tekeningen en papieren documenten. Het omvat een geïntegreerde aanpak met digitale weergaven van zowel de uiterlijke als functionele eigenschappen van een gebouw of infrastructuur. En jawel, dat is in 3D. Met daaraan een schat aan informatie gekoppeld, bijvoorbeeld over volumes en oppervlakten, al in het ontwerpstadium. Daardoor kan het ontwerp al vroeg worden getoetst op bijvoorbeeld budget en andere eisen en voorwaarden.

BIM gaat verder dan 3D. Het is een manier van werken die alles te maken heeft met duurzaamheid, controle en resultaten. 

Definitie van BIM

Bij BIM wordt het ontwerp van een bouwobject op de computer in een virtueel 3D-model omgezet. Hierin worden alle aanzichten, afmetingen, bouwelementen, materiaalgegevens, locatiedetails, enzovoort geïntegreerd en met elkaar verbonden.

Voordelen van BIM

  1. Samenwerking en coördinatie:
    BIM bevordert samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, zoals architecten, ingenieurs, aannemers en facilitair beheerders. Het model fungeert als een gemeenschappelijke basis waarin alle partijen hun bijdragen integreren, wat leidt tot betere coördinatie en communicatie. Uiteindelijk leidt dit tot hogere kwaliteit. 
  1. Foutdetectie en optimalisatie:
    Door in een vroeg stadium een gedetailleerd digitaal model te creëren, kunnen potentiële fouten en conflicten worden geïdentificeerd en opgelost voordat de bouwfase begint. Dit minimaliseert kostbare fouten en optimaliseert het ontwerp- en bouwproces. Bovendien is er een kortere doorlooptijd. 
  1. Efficiëntie en kostenbeheersing:
    BIM maakt het mogelijk om nauwkeurige hoeveelheden te extraheren en kostenramingen te genereren op basis van het digitale model. Hierdoor kunnen projectteams betere beslissingen nemen met betrekking tot kostenbeheersing en efficiënt gebruik van middelen. Er kan sneller en efficiënter gewerkt worden en er zijn minder faalkosten. 
  1. Levenscyclusbeheer:
    BIM wordt niet alleen gebruikt tijdens de ontwerp- en bouwfase, maar ook gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw, kunstwerk enz. Het biedt waardevolle informatie voor onderhoud, renovatie en uiteindelijk sloop, waardoor duurzaamheid en efficiëntie worden bevorderd. 

IFC

IFC is een bestandsformaat waarin de gegevens over vorm en afmetingen (van een gedeelte) van het project zijn beschreven. Het IFC bestand is open formaat. Het is vastgelegd in een ISO-standaard. Hierdoor kunnen verschillende softwarepakketten ermee overweg. Bijvoorbeeld ons tekenpakket. Als je een IFC bestand hebt, dan gebruiken we de betonvorm om de wapening er in te tekenen. Alle wapening die we tekenen kunnen we omzetten naar IFC.

BIM en Betonstaal.nl

Betonstaal.nl zet de constructieve 2D tekeningen om in een 3D-model. Deze is te bekijken met de RebarAssist (door Betonstaal.nl ontwikkelde 3D viewer). Aan het 3D model is de stuklijst gekoppeld waardoor je precies kunt inzien wat waar geplaatst moet worden. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je alleen besteld wat je nodig hebt. De visie van Betonstaal.nl past hiermee volledig bij BIM. 

Conclusie

Bouw Informatie Model gaat verder dan een technologische vooruitgang; het is een fundamentele verandering in het denken binnen de bouwsector. Het omvat niet alleen 3D, maar veel meer informatie. Zoals de eigenschappen van alle elementen. Hoe meer data er toegevoegd wordt, hoe waardevoller de beschikbare informatie over het bouwwerk wordt. Dit kan ook zijn op het gebied van tijd en planning, budget, beheer en onderhoud.

Door het bevorderen van samenwerking, het minimaliseren van fouten en het optimaliseren van processen, draagt BIM bij aan duurzamere, efficiëntere en kosten effectievere bouwprojecten. En daar kunnen we als Betonstaal.nl uiteraard alleen maar achter staan.  

Bij Betonstaal.nl ontvang je een gratis 3D model (ter waarde van minimaal €80,-) bij je offerte.

Direct contact opnemen