Bij veel termen in de wereld van de bouw en de wapening kun je je wat voorstellen. Namen als bouwstaalmat en korf spreken nog wel tot de verbeelding. Maar dan kom je de term poer tegen….een wat? Dat zullen we eens haarfijn uitleggen.
Een poer (ook wel stiep genoemd) wordt in een gebouw constructief gebruikt ter ondersteuning en zorgt voor overbrenging van krachten van het bouwwerk naar de ondergrond. Een kolom, bijvoorbeeld van staal, die relatief smal is, kan op een vloer voor puntbelasting zorgen waardoor de (verdiepings)vloer op die plek zou kunnen bezwijken. Met een poer tussen de kolom en de ondergrond, wordt dit voorkomen. Doordat de wapening van de poer aan de onderzijde doorlopende, gebogen staven heeft, worden de krachten over een groter oppervlak verdeeld.
Figuur 1 Krachten worden door wapening verdeeld.
Figuur 2 Na storten van beton is poer gevormd.
In de beschrijving van hierboven, wordt de poer gevormd door aanbrengen van poerwapening, bekisting en vervolgens het storten van beton. Er zijn echter ook kant-en-klare betonpoeren te koop in allerlei verschillenden afmetingen en vormen. Deze worden met name bij het maken van een overkapping, carport of veranda gebruikt. De poer wordt dan over het algemeen op een (funderings)tegel geplaatst. Ook nu zorgen de poeren ervoor dat de krachten van het bouwwerk naar de ondergrond worden verdeeld. En zo wordt verzakken van het geheel maar ook omwaaien voorkomen. Wanneer het bouwwerk met houten balken wordt gemaakt, zorgt de betonnen poer er tevens voor dat het vocht uit de grond niet in het hout kan trekken.
Figuur 3 Verschillende maten en vormen betonpoeren
Van een geheel ander formaat is de zogenaamde kraanpoer. Wanneer een torenkraan nodig is op een bouwplaats, moet deze natuurlijk stabiel geplaatst kunnen worden. De kraan wordt gemonteerd op een soort betonnen platform. Dit wordt de kraanpoer genoemd. Als de kraan niet meer nodig is op de bouwplaats, wordt de kraan gedemonteerd en de kraanpoer weer gesloopt.
Figuur 4 Vaste kraan op bouwplaats
In ons assortiment hebben we wapening voor:
Bij de standaard poerwapening vind je de meest voorkomende hoogtes en doorsnedes:
- Poer (H 500mm – L 230mm – B 230mm) - Poer (H 700mm – L 230mm – B 230mm) - Poer (H 900mm – L 230mm – B 230mm)
Je kunt zelf aangeven welke afmetingen en diameters je nodig hebt met gespecificeerd welk beugeltype en de posities van de beugels. Als je poerwapening bestelt, heb je waarschijnlijk ook een bouwstaalmat voor eronder nodig. Binnenkort kun je op de website de poerwapening samenstellen met een 3D viewer. Dan kun je direct zien hoe de poerwapening eruit komt te zien die je bestelt. Dit verkleint de kans op bestelfouten.
Heb je liever advies bij het samenstellen van de poerwapening? Neem dan contact met ons op.