Staalgoed handel B.V.
search

Wat is laslengte?

02-01-2015 | J. van Wijngaarden

Bij het plaatsen van wapening moet vaak rekening gehouden worden met laslengte ofwel overlappingslengte. Laslengte is het stuk dat de ene staaf met de andere staaf overlapt. Dit is constructief nodig om ervoor te zorgen dat de trekkracht in het beton wordt opgenomen door het betonstaal.

Alleen bij het maken van compleet geprefabriceerde wapening is laslengte op de bouwplaats geen issue, maar door transport(on)mogelijkheden, werkruimte en prijs is dit lastig te realiseren.

Hierdoor wordt de wapening (wapeningskorven, bouwstaalmatten en betonstaal) vaak in losse delen aangebracht op de bouw en moeten deze losse delen gekoppeld worden door middel van betonstaal met de juiste overlappingslengte.

Bij wapeningskorven worden koppelstaven toegepast of korven met stekken aan één uiteinde. Bij bouwstaalmatten zijn er meerdere opties: over elkaar leggen van de matten, gebruikmaken van BEC matten (met stekken), koppelen d.m.v. koppelmatten of het toepassen van koppelstaven.

Iedere optie hiervan heeft z'n voordelen en nadelen. Het over elkaar leggen van de matten zorgt voor onnodig veel wapening, maar gaat wel snel. BEC matten zijn groot en lastig te vervoeren, maar werken zeer efficiënt. Bij het toepassen van koppelstaven geen overbodige wapening, maar is wel tijdrovend. De koppelmatten zijn efficiënt en snel te leggen en werken goed in kleine ruimtes.

Om de juiste laslengte te bepalen heeft de Vereniging Wapeningsstaal Nederland (VWN) een handige brochure ontwikkeld, waar rekening gehouden wordt met de nieuwste bouwnormen / voorschriften (Eurocode).  

In dit schema de meestvoorkomende diameters bij goede aanhechtings omstandigheden. Check de brochure van de VWN voor de exacte voorwaarden en overige diameter.

Diameter (mm)Laslengte (mm)
Ø8490
Ø10655
Ø12815
Ø161130

 


Wat is laslengte bij wapening?

Direct contact opnemen